Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Kuchnia otwarta czy zamknięta?
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Kuchnia otwarta czy zamknięta?

Co jest lepsze? Kuchnia otwarta czy zamknięta? Obydwie posiadają wiele wad i zalet, lecz nasz wybór powinien być uzależniony od wielu czynników. Mowa o: wielkości domu, charakterze i nawykach mieszkańców, ich upodobaniach kulinarnych i towarzyskich, stosunku domowników do porządku, a także wentylacji pomieszczenia. Wybór powinien być przemyślany, gdyż nagła zmiana koncepcji nie jest rzeczą tanią.
Zacznijmy od omówienia kuchni otwartej. Dla kogo ona się nadaje? Przede wszystkim dla rodzin wielodzietnych lub lubiących urządzać przyjęcia, gdzie posiłki przygotowuje się wspólnie. Jej niezwykłą zaletą jest dużo przestrzeni, gdzie możemy postawić stół, a nie tylko mały barek. Musimy jednak pamiętać, że zapach gotowanych przez nas potraw będzie rozchodził się po całym salonie. Do tego dochodzi jeszcze para wodna, która unosi się w powietrzu i osiada wraz z tłuszczem i kurzem na meblach! Należy zatem zapewnić odpowiednią wentylację, dobry okap i często wietrzyć pomieszczenie. Ostatnim aspektem jest kwestia estetyki – niektórym bardzo przeszkadzają brudne naczynia widoczne z salonu.
Kuchnia zamknięta jest odpowiednim rozwiązaniem dla samotnie mieszkającej osoby lub pary, która nie potrzebuje wstawienia stołu. Ponadto jest idealna dla pedantów.
Jeśli jednak nie możemy się zdecydować, możemy wybrać opcję pomiędzy – kuchnia z salonem, ale osobno. Polega to na pozostawieniu kawałka ściany, wybudowania barku lub ulokowaniu stołu, rolety czy suwanych drzwi na granicy pomieszczeń.

Inne wpisy o budownictwie:

About author

Related Articles